×
اطلاعات بیشتر باشه، مرسی برای ارائه بهترین تجربه کاربری به شما، ما از کوکی ها استفاده میکنیم

gegli

iran saraye man

× مطالبی درموردمیهن عزیزمان
×

آدرس وبلاگ من

ahoora7536.goohardasht.com

آدرس صفحه گوهردشت من

goohardasht.com/ahoora7536

?????? ???? ?????? ???? ????? ????? ??? ????

زندیگی نامه 3تن از دانشمندان ایرانی

ابوالفتح عمرخیام
ابوحفض يا ابوالفتح غياث الدين عمر بن ابراهيم نيشابوري مشهور به خيام،از برجسته ترين حکما و رياضيدانان ایران در سال 429 ه ق در نيشابور به دنيا آمد. وي همچنين شاعر معروف ايراني در قرنهاي پنج و شش است. خيام در نيشابور به دنيا آمد. بعد ها به دليل آنکه پدرش خيمه دوز بود به خيام معروف شد. کمتر مي نوشت و شاگرد مي پذيرفت،با اين حال به عنوان استاد علوم مورد احترام دانشمندان هم عصر خود بود. وي براي کسب دانش به خراسان و عراق نيز سفر کرد. به واسطه تبحر و دانش عظيمي که در رياضيات و نجوم داشت،از سوي ملکشاه سلجوقي فراخوانده شد. ملکشاه به او احترام مي گذاشت و خيام نزد او قرب و منزلت ويژه اي داشت.او بنا به خواست ملکشاه در ساخت رصدخانه ملکشاهي و اصلاح تقويم با ساير دانشمندان همکاري داشت.حاصل کارش در زمينه تقويم جلالي آن است که هنوز اعتبار و رواج دارد و تقويم او از تقويم گريگوريابي دقيق تر است.

در حدود 12 اثر از خيام در علم و فلسفه به جاي مانده است،اما همين آثار اندک،وي را در سراسر جهان به شهرت رسانده است.از ديگر آثار او مي توان به رسلة في شرح ما اشکل من مصادرات اقليدس،رساله في البراهين علي المسائل الجبر و المقابله(جبر خيام)،ميزان الحکم رسالة الکون و التکليف،الجواب عن ثلاث مسائل الضياء العقلي،رسالة في الوجود، رسالة في کلية الوجود، نوروز نامه و کتاب الزيج الملکشاهي که به رومي نيز ترجمه شده است.


اشعار خيام بيشتر به زبان پارسي و تازي هستند. مضمون عمده رباعيات خيام شک و حيرت، توجه به مرگ و فنا و تذکر در مورد مغتنم شمردن عمر آدمي است. خيام در سال 517 ه ق چشم از جهان فرو بست. وي را در زادگاهش نيشابور به خاک سپردند

ابوریحان بیرونی

هيچ دانش آموزي نيست که نام ابوريحان بيروني برايش نا آشنا باشد او دانشمند،رياضي دان، منجم،جغرافي دان و فيلسوف و جهان گردي بزرگ بود. ابوريحان از مردم خوارزم بود و چون در بيرون از شهر خوارزم بدنيا آمد ،به بيروني معروف شد.

ابوريحان در سال 362 هجري قمري چشم به جهان گشود. او اوايل عمر را در خوارزم گذراند و سپس چند سالي در دربار شمس المعالي قابوس وشمگير بعد به خوارزم برگشت.

او در زمان لشکر کشي سلطان محمود غزنوي به خوارزم در آنجا بود و همراه سلطان محمود به غزنه و سپس در جريان لشگر کشي سلطان محمود به هندوستان رفت .

ابوريحان در هندبه معاشرت با دانشمندان هندي پرداخت و زبان سانسکريت را اموخت. طي اين مدت به تاليف کتاب تحقيق ماللهند همت گماشت.

وي دانشمندي بود محقق و نکته سنج افکارش تازه و نو بودند و به دانشمندان کنوني بيشتر نزديک بود تا به دانشمندان نسل خودش او در زمان حياتش با بو علي سينا نيز آشنا شد و مدتي را با هم به تحقيق و آزمايش پرداختند.

از تحقيقهاي او ميتوان به گندمهايي که به تساعد هندسي در خانه هاي شطرنج قرار داده ميشوند. ساده کردن تصوير جسمها براي تسطيح کره، تعيين دقيق عرض و طول جغرافياي شهرها اشاره کرد.او ثابت کرد که زمين کروي است

در هنگام مرگ هم دست از دانش اندوزي بر نداشت و هنگامي که در بستر مرگ بود از دوست و همکارش تقاضا کرد که مساله اي علمي را که زماني با هم درمورد آن تحقيق ميگردند باز گويد.

هنگامي که دوستش با تعجب به او گفت: اکنون چه وقت پرسيدن اين مطلب است؟ ابوريحان پاسخ داد: اين مساله را بدانم و بميرم يا نا دانسته و نادان بميرم؟

ابوريحان بيروني در سال 440 ه.ق و در سن 70 سالگي در غزنه در گذشت

ابوعلی سینا

ابو علي سينا يکي از معروفترين دانشمندان ايراني است که سالها قبل کتابهايش در دانشگاههاي اروپايي تدريس مي شدند . او فيلسوف ، پزشک، رياضي دان و منجم بود.

ابو علي سينا در سال 370ه-ق در يکي از توابع بخارا به دنياآمد. مادرش نام او را حسين گذاشت. ابو علي سينا يا ابن سينا،ملقب به شرف الملک و شيخ الرءيس، از پنج سالگي شروع به درس خواندن کرد. او در بخارا نزد ابوعبدالله ناتلي منطق و پزشکي و رياضي را فراگرفت. هفده ساله بود که نوح بن منصور ساماني را درمان کرد و با اين عمل موجب شد که کتابخانه سلطنتي در اختيارش قرار گيرد. در بيست و دو سالگي پدرش را از دست داد. در همين ايام دولت ساماني رو به انقراض بود و غزنويان بر بخارا دست يافتند. در ان زمان سلطان محمود دانشمندان را به دربار خود فرا مي خواند. ابو علي سينا از اين امر سر باز زد و به گرگانج رفت و به خدمت خوارزمشاه علي بن مأمون و سپس به خدمت جانشين او مأمون بن محمد پيوست و نزد انان تقرب يافت
پس از ان که محمود غزنوي بر خوارزم تسلط يافت، او پنهاني خوارزم را ترک گفت و سپس به فسا ابيورد و طوس و گرگان رفت. در بازگشت از گرگان، ابو عبيد جرجاني به خدمت او پيوست. ابو علي سينا سفرهاي بسياري کرد تا اين که در سال 404 ه-ق به ري رفت. بعد از 405 ه-ق به قزوين و سپس به همدان نزد شمس الدوله ديلمي رفت و وزير شمس الدوله ديلمي شد. پس از مرگ شمس الدوله ، جانشين او سماءالدوله ، ابن سينا را زنداني کرد. اندکي بعد، پس از ان که غرامتي را که سماءالدوله مقرر کرده بودپرداختند، از زندان ازاد شد و به اصفهان نزد علاءالدوله رفت و در انجا مورد احترام قرار گرفت و به تدريس و تأليف پرداخت.سرانجام در سفري که با علاءالدوله به همدان رفت، بر اثر بيماري قولنج در گذشت.

ابو علي سينا با دانشمندان بزرگ ديگري نيز در ارتباط بود. او در خوارزم با ابوريحان بيروني، ابو سهل مسيحي و ابو نصر عراقي ارتباط داشت. از شاگردان ابو علي سينا مي توان به ابو الحسن بهمنيار ، ابن مرزبان، ابن زيله، ابو عبيد و معصومي اشاره کرد.

از تيزهوشي ابو علي سينا حکايتها نقل کرده اند،اما او از بيان گفتار زشت و سخنان تند نسبت به فضلاي معاصر خود و گاهي قدما ترس و واهمه نداشت. تا جايي که در سؤال و جوابهاي علمي با ابوريحان سخنان درشتي بر زبان راند.در شرق، ابو علي سينا به عنوان فيلسوفي بزرگ و در غرب به عنوان پزشک شهرت دارد. در زمان حيات،بو علي را کافر مي خواندند، در حالي که وي اولين کسي است که در اسلام کتب جامع و منظم فلسفه نگاشته است.او اولين دانشمندي است که در ايران بعد از اسلام درباره تعليم و تربيت آثاري نوشته است .از آثار فلسفي ابو علي سينا ميتوان به دانشنامه علاءي و مبدأ و معاد اشاره کرد و نظريات تربيتي او در 3 کتاب و به زبان عربي و بنام رساله تدابير المنازل ، فن سوم از کتاب اول قانون و کتاب شفا آمده اند. کتاب قانون او در طب است .آرامگاه ابو علي سينا در شهر همدان است.


یادشان گرامی وجاوید
شنبه 14 آبان 1390 - 2:26:27 AM

ورود مرا به خاطر بسپار
عضویت در گوهردشت
رمز عبورم را فراموش کردم
نظر ها

http://avayeshab.gegli.com

ارسال پيام

شنبه 14 آبان 1390   6:17:18 AM

درود

سپاس از مطالب زیباتون و اینکه از این بزرگان یادی کردید و یاد این مفاخر رو زنده کردید واقعا  کار ارزشمندی انجام دادید

موفق باشید